A hidden worldMeerdere malen ben ik in contact gekomen met mannen met een minimale leeftijd van 50. Ik liep net weg bij een man waarvan 1 van zijn laatste woorden waren ' the brains of men are somewhere else' en hij wees met zijn hand naar beneden. Als dat zijn beste verklaring is voor of zijn beste remedie tegen zijn eigen onzekerheid kan ik alleen maar instemmen met zijn laatste zin.
Een tijd terug zat ik  in de bus naast een Schotse man. Hij had een zware nacht gehad (1 x raden waarvan). Hij was moe want hij was pas om half 8 thuis. Hij woonde daarvoor een aantal jaar in Tunesie. Ik vroeg hem wat zijn reden was. Ikzelf dacht aan werk. Hij dacht meer aan bier en jonge rijpe vrouwtjes. Eergister en gister voerde ik lange gesprekken met een oudere Fransman (hij leek een beetje op Snoopy met grijs haar). We konden uren praten en hij leek het Thaise leven te leiden op gronde van een 'anti-westen-tendens.' Op dag twee bij het avondmaal begon hij te praten over zijn seks ervaringen tijdens zijn reizen. De details hiervan zal ik jullie besparen, maar zijn betrokkenheid met mij niet. Hij vroeg me naar mijn ervaringen en eindigde zijn subtiele voorstel met een verhaal over die-keer-dat-hij-seks-had-met-een-meisje-van-21. "How old are you Inez?" ...
En de verwijzing van de mannelijke hersenen naar de penis wordt waarschijnlijk mijn laatste confrontatie met het seks-Thailand. De man waar ik zojuist mee sprak woont inmiddels 1.5 jaar in Thailand. Hij nam geen blad voor zijn mond en was open en eerlijk. Samen met de ervaringen van andere mannen heb ik het idee een redelijk deel te hebben van dat ' What the eye can't see' in Thailand. India heeft untouchables, afgehakte armen bij kinderen om te bedelen en in het vuur geduwde vrouwen omdat ze anders een te grote financiele last zijn....zonder twijfel nog zoveel meer dat ik niet nu niet weet. Thailand heeft... Het zijn ervaringen of weetjes van mensen die ik heb gehoord en gelezen, dat wel.
Mannen, mannen, mannen. Ze vliegen naar Thailand en zie daar in de bar in Bangkok: Een vrouw die lief, mooi en verzorgend is. Of misschien Pattaya of Phuket? Keuze genoeg. Naast rijst en suiker is prositutie hier de bron van inkomsten. "Wat zijn ze lief, niets vergeleken bij mijn vrouw thuis in Europa". Met lieve woorden, arme smeekbedes en natuurlijk seks, geloven veel van deze mannen een vrouw te hebben gevonden die echt van ze houdt. Ze scheiden en emigreren naar Thailand. Ze woont op het platteland en is 'heel arm.' De liefde waardeer je en laat je zien aan de wereld door middel van giften in de cultuur. De meeste mannen kopen een huis of boerderij voor het liefje. Buitenlanders kunnen hier niets echt iets bezitten, het huis staat dus op naam van vrouwtjelief. Dan begint ze zich eenzaam te voelen op het platteland en wil graag dat haar broer erbij komt wonen. Onze verliefde Europese vriend stemt hiermee in, niet wetende dat ze helemaal geen broer heeft. Wel heeft ze een Thaise man die zojuist bij hen is in komen wonen. Gezellig. Een andere manier om van hem af te komen is om hem een 'accident'  doen laten overkomen. Van het balkon afgooien bijv, dat kan prima verkocht worden met zoiets als: 'Hij voelde zich zo ongelukkig in Thailand nadat het uitging met zijn vriendin.' Deze vrouwen worden onder elkaar ' clever'  genoemd in plaats van prostituees. Zij verdienen een fortuin. Een ruwe schatting is, per Europeanse liefhebber zo'n 1.000 euro per maand. En sommige doen er 8 tegelijk. Ladyboys (omgebouwde mannen) verdienen meer. Ze zijn duurder. Veel jongetjes worden daarom van de kleine villages gehaald en omgebouwd naar de stad gebracht. De laatste man had zelf een vriendin (vrouw) in Thailand. Vandaar wellicht zijn onzekerheid en frustratie. Ik had bijna medelijden met hem, hij gedroeg zich vreemd, alsof hij iets zocht maar niet wist waar hij het moest vinden. Natuurlijk bestaat er nog steeds echte liefde en kan het net zijn dat jij de juiste eruit pakt. Maar ik zag het in zijn ogen. Hij wist verdomd goed hoe het zat. Maar hij zou alles verliezen als hij dat aan zichzelf toe zou geven.
In een bepaalde zin had hij dat al. Hij miste veel, zijn dochter woont nog in Engeland. Wat hij ook miste, gesprekken, de intelligentie van mensen. Hij vertelde haar vriendin een keer waar hij geboren was. In Singapore, omdat zijn vader een soldaat was in de tweede wereld oorlog. Tweede wereldoorlog? Singapore? Oorlog in Vietnam? Europa? Je bedoelt, niet-Thailand? Ze sloot het gesprek af met de vraag of ze in Engeland al radio hadden? Kennelijk denkt men hier vrij simpel over, alles wat er is gekomen in Thailand is er gekomen door middel van de president. Dit betekent dat hij het uitgevonden heeft en dat de wereld dit langzamerhand ook heeft ontdekt, zoals de auto, televisie, radio. Of ik dit zelfs al op internet mag zetten, ik weet het niet. De man was er vrij serieus over; zodra ze horen dat je kwaad spreekt over de president verlinken ze je aan een politieagent en mag je Thailand gedag zwaaien.
Ik kan deze dingen alleen maar zo plat vertellen omdat ik het niet begrijp. Hoe kun je als vrouw doen alsof je van iemand houdt terwijl je thuis een man hebt en vooral, hoe kan je dit als westerse man niet doorhebben? Uiteraard, veel weten het heus wel. Hoe kan je iemand over het balkon gooien als je financieel voldaan bent? Waarom gebeurt dit hier het meest terwijl Thailand het meest welvarende land is van zuid-oost Azie? Zoals de mannen me vertellen is het iets cultureels. Het hoort bij Thailand. En op de een of andere manier zie ik een lichte andere kant. De grootste absurditeit wordt verdedigd en geaccepteerd. Ladyboys werken in de supermarkt en lopen rond met vrienden. Homo's behoren tot iedereen. Prostituees zitten zonder gene aan de straat en zwaaien niet alleen naar mannen maar naar iedereen. Daarnaast ligt een spiritueel winkeltje en haar vrienden en vriendinnen komen straks Samson drinken. Alle absurditeiten zijn hier mogelijk en je begint het te waarderen, deze mate van gemakkelijkheid en oordeelloosheid. Want serieus, wat is normaal? In India vervloeken ze me als ze me met een beefburger zien zitten. Hoe kan ik vlees van een koe eten? Wij vervloeken Japan omdat er dolfijnen vermoord worden. In Nederland pretenderen we enorm tolerant te zijn wat betreft seksualiteiten. Wat is tolerant? Thuis eten we een individueel bord en verschillend, hier allen tezamen. Drugs is hier een godszonde en het ergste wat je kan doen, wij roken legaal wiet in de shop en groeien thuis een plant. Zo kunnen we nog nachten doorgaan.

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer